90 Дневна Диета – Какво трябва да знаем за нея

90 Дневна Диета – Какво трябва да знаем за нея

Преди да разгледаме 90 дневна диета, нека първо да си отговорим на един въпрос – Какво всъщност представляват диетите ? Диетите са начин за регулиране на приема на храна, с цел да подобрим физическото си състояние, като най-често се има впредвид намаляване на мазнините или отслабване.

Cъществуват различни видове диети, затова е важно човек да избере точно тази, която ще има най-голяма ефективност лично за него. За едни една диета може да се окаже идеалното решение на техния проблем, за други, същата тази диета може да няма никакъв ефект.

Въпреки това се смята, че 90 дневна диета е една от най-популярните и ефикасни диети. Тя се базира главно на подхода на разделното хранене, и е не само начин за сваляне на излишни килограми, но и за подобряване на метаболизма и запазване на желаното тегло.

Идеята на тази диета и на разделното хранене като цяло, е че организмът преработва различните видове храна (белтъчна, въглехидратна или мазнинна) по различен начин. Тоест, когато ядем всички тези видове храна едновременно, ние товарим излишно организма и той не може да усвои храната която поемаме.

Структура на 90 Дневна диета

Самата диета не е сложна за следване – Състои се от 3 етапа, като всеки етап е по 1 месец. Всеки етап се състои от повтарящи се цикли от по 4 дни.

Всеки отделен ден от своя страна се дели на 3 отделни части, които са:

• ПречистванеСутринта – Приемат се плодове, зеленчуци и вода.
• Хранене
– Включва обяда и вечерята, и храненията между тях.
• Храносмилане
Вечерта – Тук може да приемате само вода

90-dnevna-dieta-struktura

По този начин редуваме дните през цялата 90 дневна диета. Изключение правят всеки 29ти ден от месеца, където не е разрешено да се яде. През този ден трябва да пием само вода.

Водата е много важна за тази диета да е ефективна, като се казва че трябва да приемаме минимум по 2 литра течности на ден, в които влизат и кафето и соковете.

Каква храна може да поемаме през деня ?

• Ден 1 – Протеин – Meсо, морска храна, млечни продукти, яйца, зеленчуци, една филиика хляб по избор. Комбинирането на различни протеинови източници не е препоръчително.
• Ден 2 – Нишесте – Бобени култури (боб, грах, леща, соя). Зърнени кълтури (ориз, ечемик, просо, елда) и картофи. Разрешени са и зеленчуци и една филиика хляб.
• Ден 3 – Въглехидрати – Всички продукти съдържащи брашно – (спагети и макарони). Сладките неща също са позволени ( торти, бисквити, сладолед, малко шоколад.
• Ден 4 – Витамини – Включват се главно плодове и ядки, като са разрешени сушени плодове, пресни зеленчуци и изцедени от тях сокове.

90-dnevna-dieta-hrani

Приемът на храна трябва да е главно между 12.00 и 20.00 часа, като храната на обяд винаги рябва да е повече от храната вечерта. Ако огладнеете между обяда и вечерята, може да се залъжете с парче плод. Не е желателно да се закусва, както и да се яде късно вечерта. През това време може малко плодове или вода. Препоръчително е при всяко хранене, независимо дали е обяд или вечеря, да се поемат и зеленчуци.

Какво е разрешеното количество храна през деня ?

Както всички други диети, така и 90 дневна диета се базира на това колко калория приемаме и колко изразходваме.

Въпреки това, няма как точно да се опредили колко калория са ви нужни. Това може сами да си го прецените, дали искате бързи или постепенни резултати. По пътя на логиката, колкото повече ядете, толкова по малък ефект ще има диетата. Приблизително може да се придържате към:

1200 калория през работните дни.
1500 калория през уикендите.
900 калория 1-2 пъти в седмицата, ако имате желание за по големи резултати.

В интернет има много таблици за калории, от където може да следите колко калория има в храните, които употребявате. Също така може да си закупите кантарче за храна, с което да премервате грамажите на храната. Така лесно ще може да изчислите количеството калории, което приемате на всяко хранене.

Важно е да се отбележи, че дори да се храните здравословно, ако поемате повече енергия отколкото изразходвате, няма как да отслабнете. Има много калкулатори за калории, които ще ви помогнат да следите вашият калориен прием. С една дума казано, ако например поемате 1500 калория на ден, но не извършвате никаква физическа дейност, няма да има голяма промяна в теглото. Всичко е въпрос на дисциплина, дали спазвате 90 дневна диета, или пък друг вид диета, ако не вложите усилия, няма как да има резултати.

Освен самата диета, разбира се не трябва да забрявате и физическата активност. Тя е особено важна когато искате да свалите теглото.

Заключение за 90 дневна диета

90 дневна диета е предпочитана от много заради това че не ви ограничава от почти нищо, включително и от сладките неща (за хората които не могат да живеят без сладко). Въпреки това избягвайте да ядете високо калорични храни, все пак цялата идея на тази диета е да отслабнете, нали така ?

Това което трябва да знаем и да очакваме, е че всички други диети, така и тази притежава своите предимства и недостатъци. Например, може да си хапвате сладичко, но само в определени моменти. Също така е много важно да спазвате циклите на диетата, за да може тя да е ефективна. Но пък като се замисли човек, щом сте се решили да отслабвате, значи имате и мотивацията да следвате една подходяща за вас диета. 90 Дневна диета е известна с това че предоставя бързи резултати, заради начина по който е устроена. А дали ще запазите тези резултати след края на диетата зависи само и единствено от вас.

Ако имате допълни въпроси, винаги може да се свържете с нас, като ни пишете E-mail или директно ни зададете въпрос от тук.


2 thoughts on “90 Дневна Диета – Какво трябва да знаем за нея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *